neděle 2. listopadu 2014

Slo(no)vinky č. 9: Izlet

Ne, ačkoliv název v příspěvku v překladu znamená výlet, nejedná se o další vyprávění z našich cest po Slovinsku a okolí. Tato cesta byla o něco kratší - pouze na Aškerčevu cestu, kde máme naší filozofickou fakultu. 



Nachystali nám (rozuměj erasmákům) totiž filmový večer a na programu byl film Izlet / Výlet. Novodobá slovinská filmová tvorba. Večer byl nachystaný pěkně - měli jsme nachystané i nějaké pochutiny a pití, místnost byla akorát napráskaná. 

Mělo to jediný háček - všichni vypadali že se jim ten film líbil. Teď budu trochu spoilerovat, takže pokud se na něj chcete podívat a udělat si vlastní názor, prostě dál nečtěte. Film si tak trochu hrál na artovou tvorbu - zbytečně dlouhé záběry, které nic neříkají; scénář, který se snaží být autentický tím, že se do něj nacpe co nejvíc sprostých slov. V. je navíc v tomto ještě zběhlejší, takže během prvních deseti minut (za což ho obdivuju, protože se v nich nic nestalo) prohlásil, že se jedná o typicky rakovinotvorný art. No, uhodl to - opravdu byla hlavní hrdinka nemocná, o čemž to asi celé bylo. Obecně je děj velmi špatně odhadnutelný, což přikládám za další velký vrub. Ale nejsem žádný recenzista.

Jen nějak nevíme, proč nám, jakožto erasmákům, pouštěli právě tento kinematografický počin. Je to snad typická slovinská tvorba? Charakterizuje ten film vůbec něco slovinského? Měl by naši skupinu nějak víc bavit proto, že tam jsou mladí lidé, chlast, hulení a sprostá slova? No, za 14 dní má být další filmový večer. Doufám, že teď už bude výběr filmu lepší. Pokud ne, nevím, kolikrát se tam ještě objevíme.

1 komentář:

  1. No, nevím, my jsme si také s přáteli chtěli dělat nějaké ty filmové večery, ale dlouho jsme se styděli za náš byt a tak jsme je neprováděli... No a od té doby, co jsme si od firmy pwinteriér nechali trochu ten byt předělat, tak to bylo hned jinak a už si děláme normálně filmové večery u nás doma a nemusíme už tak chodit nikde po hospodách nebo tak... Moc fajn!

    OdpovědětVymazat