úterý 25. listopadu 2014

Slo(no)vinky č. 14: Gremo na kosilo!

V Ljubljani mají celkem pěknou tradici v gastro akcích. Dneska se budu jemně, ale konkrétně, zmiňovat o Otevřené kuchyni (Odprta kuhna). Koná se vždy hned za rohem od trojmostí v naprostém centru města. Na konci října se konala poslední tato akce, a tak jsme se rozhodli ji ochutnat. A chutnalo nám.



Ve spoustě stáncích, kde se prezentovali různé restaurace, to bublalo, vařilo a smažilo. A hlavně vonělo. Ljubljana je skvělá na ochutnávání internacionální kuchyně. Pořádnou tradiční Slovinskou kuchyň tu nenajdete, ale thajskou, čínskou, indickou, tureckou, italskou, egyptskou a jiné ano. I tady to vonělo všemi národy. Nakonec jsme neodolala jakési tortile z restaurace Namaste, které říkali indický závitek. Byla naprosto dokonalá. Dokonce s V. i uvažujeme, že se do ní vypravíme, i když není na bony.



Tady mi vyrábí indický závitek:)





Ó, vy a si nevíte, co to takové bony jsou, že? Tady ve Slovinsku mají naprosto, ale naprosto dokonalý systém studentských jídel. Menzy tu naleznete také, ale hlavně se tu můžete za (relativně) levno najíst v normálních restauracích, které jsou zařazeny do bonového systému. Pokud někde vidíte nápis "študentski boni", máte vyhráno. Taky se ale můžete podívat například na tyto stránky. V praxi to funguje tak, že student na každý měsíc obdrží tolik bonů, kolik je pracovních dnů. A každý den může použít dva bony (pokud se použijí 4 hodiny od sebe). Tím, že použijete svůj bon, vám stát proplácí příspěvek na jídlo ve výši 2,63 €. Stačí si pořídit slovinské telefonní číslo, aktivovat na něj svůj studentský účet, takže podle čísla je jasné, že jste stále student. Poté už jen při placení zavolat na číslo 1808 a při tomto volání telefon položit  na jakýsi jejich terminál, čímž se ta podporovaná částka připíše onomu podniku. Většinou stále ale doplácíte, ale i tak Vás jídlo ve výsledku vyjde moc pěkně. Občas se takto dá za moc pěknou cenu opravdu hezky najíst. A většinou je v tomto jídle zahrnutá polévka, salát, hlavní jídlo, pití (voda), a někdy i dezert nebo ovoce.

Ze začátku nás takhle nadchla menza, kde se na boni najíte za 1,50 €. Bylo to vůbec první, kam jsme na boni šli, takže nadšení bylo na místě:) Nicméně tam už moc nechodíme, neb jsme se našli i jiné podniky, kde se dá moc dobře najíst a menza je trochu z ruky. 

Jídlo z menzy
Když ovšem opustíme menzu, dá se (většinou) do pěti euro najíst i jinde a chuťově mnohem lépe. Velmi nás oslovila například mexická (nebo španělská, co já vím?) restaurace Joe Peña's, kde servírují nejen polévku, ale i předkrm a po hlavním jídle výborný dezert (níže vpravo). Jenže - chyba lávky. Když jsme tam byli podruhé, dostali jsme jen zmrzlinu - svině:D

S V. nám také velmi chutná v Kitajských (čínských) restauracích. Já naprosto miluji Sladko-kyselou kachnu v Lanzhoulamian. Naprosto dokonalá kombinace super omáčky a křupavé kachny. Aspoň tak jsme si vynahradili tu svatomartinskou:) (níže vlevo)



Tady můžete vidět například ukázky jídla z další Asijské restaurace DA BU DA:) Trochu dražší, ale moc dobré. No, díky bonům nestrádáme.




Žádné komentáře:

Okomentovat