neděle 2. listopadu 2014

Slo(no)vinky č. 10 - Muzeum současného "umění"

Ljubljana se stylizuje jako město umělců. Co jí také zbývá, že? Není nijak veliká, takže se svými necelými 260 tis. obyvateli ekonomickou (a asi ani jinou) díru do světa neudělá. Přímo první větou v oficiálním průvodci je: "Ljubjlana is a great place to visit, although you will not find world-renowned attractions here." Street art je tu na běžném pořádku. Od nechutných všudypřítomných čmáranic a tagů až po promyšlené kousky v prostoru.

Jedna mini malůvka u nábřeží...

Ano, lavičky tu mají pěkné:)

Tímto street artem se vyznačuje hlavně oblast známá jako největší hospodská zóna - Metelkova. Chodí se tam většinou posedět do hospody či do klubů. Nás více láká za denního světla, neboť má celkem vizuálně co nabídnout. Bohužel jsem s sebou neměla foťák, takže vizuálno z této čtvrti teprve přijde. Ale nebojte - bude!

Hned vedle Metelkové se nachází Muzeum současného umění (muzej sodobne umetnosti). Jelikož je vstup do místních muzeí vždy první neděli v měsíci zadarmo, rozhodli jsme se jej prozkoumat. No, docela jsme koukali. S V. jsme se shodli, že asi na tento typ "umění" nejsme stavení. Být v tomto muzeu bylo podobné tomu, jako se dívat s dětmi na The Simpsons (nebo některé filmy z produkční dílny USA). Smějete se přesně v jiných pasážích než mladší publikum. U tohoto muzea se však jednalo o to, že nás - tipujeme - zaujalo vždy to, co nemělo. Nejhezčí nám připadal výhled z okna, či výklenek, ve kterém byly schovány hasicí přístroje (ne, nebyla u toho cedulka, takže se nejednalo o dílo). V. to shrnul u jedné cedulky, kde nic nebylo: ,,Tak tohle se mi líbí zatím nejvíc."

Velmi zaplněná místnost v muzeu.
Jinak většinou holé stěny - pro nás tedy alespoň významově.

Taky jsem tam potkala věc, která mne za můj život asi nejvíce znepokojila. Výstava jakési Vlasty Delimar "Zrela ženska" v druhém patře. Jednalo se o opravdu divné porno. Vlastně to je paní, co se asi opravdu ráda fotí nahá, třeba jak kouří jinému pánovi, pak z toho udělá divnou koláž a nazve to uměním. Silnější povahy se mohou podívat na tuto ukázku. No, po chvilce, už jsme to jen proběhli a byli rádi za dveře. Už se ale těšíme, až se za měsíc podíváme zadarmo někam jinam. Snad už to bude lepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat