čtvrtek 2. října 2014

Slo(no)vinky č. 3 - Škofja Loka aneb náš první výlet

Yes! První volné dny. První možnost jet na výlet. Jelikož byl první týden zařizovací maraton, chtělo se nám vypadnout. Počasí nehlásí nic moc, takže k moři se nám nechce. Spojíme se s Honzou a v neděli se vydáváme do městečka Škofja Loka, spíš proto, aby nás nemrzela nějaká drahá cesta do dáli, kdyby bylo hnusně. Počasí se nakonec vydařilo, takže ani těch 2,60 euro za zpáteční jízdenku mrzet opravdu nemůže:)



Jelikož je železniční stanice trochu mimo (což je asi Slovinským zvykem), musíme do Škofji kousek dojít. Moc nám to ale nevadí a za chviličku jsme tam. Hned ze začátku nás jedna keška dovedla na místo starého rozbořeného hotelu. Transturist tu byl postavený zřejmě v době (našeho) vrcholného socialismu a v roce 2004 ho zavřeli. Kluci našli otevřené dveře, takže jsme se šli podívat dovnitř. Super místo pro nějaké menší akce či bezďáky. Hotel je zavřený skoro deset let a je to na něm znát. Jakoby se v tom místě zastavil čas. Na recepci byly stále papíry s rezervacemi. Trochu nám připomínal nějaké město duchů. Nemohli jsme se odtrhnout, ale řekli jsme si, že se musíme jít podívat i na to, nač jsme sem přijeli. Do vrchních pater a pokojů se tedy podíváme asi někdy jindy. 
Za hotelem Transturist






V hotelu už rostly i houbičky.

Transturist zvenku.
 Škofja Loka vypadala celá nádherně. Nad městečkem, které (ač nevypadá) má kolem 12 000 obyvatel, se dme Lošski grad, ve kterém sídlí muzeum. Za studentský vstup dáte 3 eura a máte tam plno historie městečka, modely, ale také menší výstavu obrazů, spoustu záležitostí typu "jak se žilo kdysi" a je tu také sekce nedávné historie, kde se dozvíte něco o válce, holocaustu, a spoustě dalších věcí.  Každý si tu přijde na své. 





Malebné uličky Škofji Loky.
Slavné jsou také kostely, ale hlavně spleť romantických uliček. Údajně se jedná o nejzachovalejší středověké město ve Slovinsku. Jak nám řekl chlapec na infocentru, Loka znamená něco jako louka u řeky. Tak už alespoň víme, o čem pořád zpívá Shakira.

Jednou z turistických atraktivit je také Kamenný most, který nechal ve 14. století postavit biskup Leopold, který z tohoto mostu spadl i s koněm a utopil se v řece. V té době most ještě neměl zábradlí, ale i tak se jedná o celkem zajímavou historickou hříčku.


Kamenný most





Ďáblův most
Na závěr naší výpravy jsme se byli podívat na úžasný Devil's bridge, který se v několika místech láme (ne ohýbá jak iphone) a mají k němu hezkou povídačku o žábách. Pak už nás čekalo jen capucchino v jednou baru, který měl terasu nad řekou a alou domů:)


A poznámka na závěr: Doma jsem zjistila, že mi část fotek chybí, z čehož jsem byla velmi nešťastná. Naštěstí i V. doporučil super program, který mi fotky obnovil. Takže vězte - kdyby se Vám něco takového stalo, stačí si stáhnout program Recuva:)


Žádné komentáře:

Okomentovat